Sabtu, 21 Ogos 2010

MEDAN IKAN BAKAR KUALA SUNGAI BARU

Salam ramadhan kepada semua pembaca. Sejak dari awal ramadhan lagi nak sangat berbuka di Medan Ikan Bakar Kuala Sungai baru sebab makanan kat situ sangat sedap dan berpatutan. Hari khamis memang x da kelas untuk semester nie, Jadi pagi khamis tu i dgn roomate i sahair n hafiz mengemas bilik supaya nampak kemas, bersih dan selesa. I nie cerewet sikit bab kemas mengemas nie i x boleh tengok bilik bersepah kalau x mula la i membebel dan menjerit x tentu pasal jadi roomate i pun sentiasa la alert pasal kekemasan dan kebersihan bilik. Lepas je kemas bilik mula berfikir what should i do pada petangnya.. Tiba-tiba teringat Bel dan Mira hehehe, pe lagi terus la call nak ajak pergi bazar ramadhan Kat Masjid tanah sebab nak sangat cari gulai tempoyak disana.. dari awal puasa cari x jumpa ngidam bebeno la waktu tu kiranya. Jadi mereka pun setuju. Kami pergi dua buah kereta. Kereta Bel yang dinaiki oleh mira, fizie ( i la tu), anysz dan hafiz. Kereta fize lak dinaiki azril, najmi n zainal. Sampai je kat Masjid Tanah Zainal dan Najmi bagi cadangan supaya beli kuih je kat bazar dan kita semua berbuka kat Medan Ikan Bakar Kuala Sungai Baru. Hahaha pe lagi semua setuju la sebab teringin nak makan ikan bakar. Jadi kami mudik (mudik la sangat kan) dari masjid tanah menuju ke kuala sungai baru hahahaha. Sampai je disitu kami semua terpesona (katanya) apabila melihat keindahan tempat tersebut kerana kedai makan nya diatas laut dan waktu tu matahari nak terbenam jadi sangat cantik. Kami menuju kesurau dulu untuk menunaikan solat asar. Bayangkan sembahyang disurau kat situ ibarat mcm kita sedang solat diatas kapal ditengah lautan sebab nampak laut di depan, bawah, kiri dan kanan kita. Lepas solat Kami terus menuju ke salah satu kedai kat situ dan pe lagi mula memilih ikan untuk dimakan. Kami semua pilih ikan siakap untuk masak 3 rasa, sotong untuk goreng tepung sotong dia besar, yang pilih sotong tu Azril i sempat lagi laha tau "korang niekan x baik tau makan kaum sendiri" hehehe then ikan pari bakar sambal, dan juga kerang bakar sambal. Nasi lak semua amik nasi putih dan air sirap limau. Kuih-kuih pulak kami dah beli dari bazar tadi. Satu persatu makanan yang kami order sampai dan nampak menyelerakan. Excited nyer amatlah giler sebab x sabar nak rasa masakan tersebut. Tiba2 kami tgok org sebelah dah berbuka jadi kami pun terus berbuka la. Ya Allah sedap nya Allah je yang tahu. Sotong tepung dia rangup dan sedap, Ikan siakap tiga rasa dia pun sedap, Ikan pari sambal bakar pun sedap dan yang paling sedap ialah kerang bakar dia. Semua orang makan x ingat dunia sangat waktu tu. hahaahaha. makan sampai habis lak tu dengan kuih2 sekali. Terfikir gak berpuasa ni biarlah berbuka dengan sederhana tapi kami nie ishh seram tau kalau tengok. Heheheh. I x tau nak cakap apa tapi makanan nya sangat la menyelerakan dan sedap. Tiba2 terlintas difikiran untuk bawak satu kelas berbuka disitu nanti. I pun suruh la mira amik no telefon kat situ supaya senang kalau nak order awal. Apa pun i rasa setakat nie this moment lah sweet memory yang paling best bila berbuka dgn kawan2 baik dan semuanya i syg giler2. By the way thank to u guys sebab sudi berbuka bersama-sama. Nanti kita pergi Port Dickson pulak ek sebab ada satu kedai tomyam yang sedap giler kat situ ngeeeee. Jadi nie la gambar yg dapat diambil.. tq to zainal sebab gambar nie dari kamera phone dia sebab sorang pun x bawak dslr waktu nie.

Pilihan kami

semua tengah tunggu makanan nie

tengok cepat

siakap 3 rasa
sotong tepung
banyaknya makanan

lapar niee
dah habis makan dah ehehe


5 ulasan:

Kee_riN berkata...

kirin baru lepas mkn kat sini semalam, hehe best best...

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

best kan best glerrr heheh

QaRaMi HasHim berkata...

wahhh...
best nyerr...
cemburu seyh..
fizi, follow my blog k...
;)

Tanpa Nama berkata...

ape nama kdai 2??n nk mnta num kdai 2....

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

maaflah lama x update blog, kedai tu kalau dari pintu masuk sebelah kanan yg first sekali... x ingat nma kedai tu