Sabtu, 23 Mei 2009

PEREMPUAN APAKAH INI...

Peristiwa ini berlaku pagi tadi dalam pukul 12 tengah hari yg memang panas membakar. I tgah duk baring sambil berangan tiba2 ada moto benti depan umah I. I pun keluar la. Alangkah terkejutnya bila i tgok my besh frenzz dgn pakai uniform sekolah dtg umah i ahahah. Diaorang baru lik dari motivasi katakan. Diaorang ajak i lepak kat sungai kat belakang rumah i sebab nak bercerita kisah yg sedey. I setuju jew sebab rindu sangat dgn diaorang lama x jumpa sampai mimpikan diaorang semua. Yg sedeynya biela x da dia lum cuti lagi masih sibuk dgn kerja praktikalnya sebagai student kolej kejururawatan. Masa i tanya one of my best frenz tu knp di nampak sedih terus je air mata dia menitis. Dia pun mula la bercerita yg dia ada msalah keluarga yg melibatkan salah seorang abang dia yg sudah beberapa bulan tidak pulang kerumah. I tanya la kenapa. Dia pun bercerita yg abang dia baru putus tunang dgn seorang perempuan ini kerana masalah yg tertentu. Tetapi tba2 abang dia couple dgn tunang dia balik. Pas tu abang dia marah mak dia bla ckp kat orang kg yg abang dia dah putus tunang. Lepas je kejadian itu abangnya tidak pulang . Jadi dia punya mum n dad menangis dan selalu termenung megenangkan abangnya. Yang paling penting diaorang pegi la berubat untuk tau knp abang dia leh lembut hati n patuh pada perempuan itu. Selepas berubat ke mereta tempat maka sah la yg abang dia dah "DIGUNA-GUNA N DISHIR" oleh perempuan x guna tu. Yg paling teruk dia wat benda paling hina bla bagi abgnya makn benda yg dilarang dalam islam untuk tergilakan dia n lupakan family. Yaalah masih wujud lagi ke perempuan keji, hina, hanjeng itu dalam dunia ini. Mengunakan ilmu hitam untuk memiliki lelaki yg x suka pada dia lagi. I pun apa lagi bersusah payah menasihati kawan i itu dgn mengatakan suatu hari nanti abang u akan pulang juga kepangkuan keluarga u cuma kita x tau bila masanya. Bersabarla Allah bagi kita bencana untuk uji seteguh mana iman kita. I juga cakap kat dia u nak exam STPM taun nie jd tumpu perhatian pd exam n jgn diabaikan. Lagi satu u n ur family kena terus berdoa n berubat sampai dapat abg u balik. Kita kena berdoa n usaha ini amat penting. Dia pun mengucapkan ribuan terima kasih atas nasihat i n ckp lega bila wat luahan hati pada i. I cakap kat dia ni la gunanya besh frenz susah senang kita tetap bersama. Tapi selepas dia pulang i berfikir kembali mengapa perempuan yg hina dan keji itu sanggup buat pada abg kwn baik i mcm tu. Memang x leh dimaafkan dgn kejadian ini. Dimana nilai seorang wanita dalam hati dia. Dah la kawan i ckp perempuan tu memang x cantik n i rasa cantik lagi kami bertiga. Apa yg leh i katakan perempuan itu memang perempuan iblis yg bertopengkan manusia hodoh. Sorry to said ye dalam alquran ada mengatakan golongan yg paling ramai masuk neraka adalah kaum wanita jadi x heran la kalau jadi macam nie. N kalau tgok sejarah kejatuhan negara2 hebat dulu adalah disebabkan Perempuan juga. contohnya kejatuhan nazi, mesir, kerajaan abasiah. I harap ualzz semua x macam tu. Walau sehodoh n secantik mana kita kalau orang dah x suka kita, kita kene terima kenyataan n jgn membelakangi Allah yg esa. Berdoalah agar kita tidak terlibat dalam golongan ini. Amin. To my besh frenz i sentiasa disisi u x kira susah n senang, dekat n jauh. Bersabar la.

8 ulasan:

DicKiE aDaMs berkata...

kompem xkan berkat idop pompuan tu..

bia allah yg tentukan..

hope kwn ko tu byk bersabar n berdoa..

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

tq gak
harap dia macan tu la
yg pentinh i dah nasihatka dia
berdoa adalah penting tu je kan kunci utam penyelesaian. thanks becker

Anysz berkata...

sian janz tu
bwkla berubat.
bia blk semula

p/s- aku ckp mcm mk nenek

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

dah bawak tapi x bekesan
skunk nie my frenz tgah gigih la berubat merata tempat

Yot berkata...

Aduiii naa ~ hopefully your friend's brother tu will come home again. Pray that he will.

Still, it's a fact that these kind of people do exist even in the modern world. Mcm tu lah manusia - dpt jlan senang, senang la yg dipilih, biarpun org lain susah mcm ntah.

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

tq yot
memang pun sakit hati sangat
tak tau nak ckp mcm ne
tapi kan yot i tetap x percaya ada perempuan mcm tu
susah sangat nak believe

Auni Najwa berkata...

hm, aku rasa aku tau sape...never mind. Ksian dia. Aku doakan kawan kita n her family ok2 je.

Weyh ko kata "N kalau tgok sejarah kejatuhan negara2 hebat dulu adalah disebabkan Perempuan juga."
You mean perempuan jahat? cos saya perempuan jugaaa..

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

x semua la segelintir je
biasa la tu allah bagi ujian kat sahabat kita mcm tu sedey sangat