Sabtu, 23 Mei 2009

TINGKAH LAKU SEMASA KENDURI DIRUMAH ORANG

Peristiwa ini lak berlaku tengah hari tadi lepas je kawan baik i pulang. I pun start moto n memecut kerumah Auntie i kerana ada kenduri cucunya naik buaian baru pas habesh pantang. Mak sedara i nie adalah kakak sulung my mum jadi i panggil dia Mak long la. setiba disana ramai yg terkejut n memuji yg i nampak kurus n tanya i adakah i x makan kat UiTM. Haahahahha i cakap makan cuma x tentu sebab busy dgn kerja nak kena anta n wat. Diaorang tersenyum je la. Yg penting anak sepupu i tu cantik sangat n sepupu i tu hias anak dia n buaian untuk marhaban semuanya berwarna pink. Meriah sangat meroyan i waktu tu hahahaha. Lepas siap tolong diaorang masak i pun duk la kat dapur menolong pe yg patut. Waktu nie ramai yg dah sampai. Jiran tetangga semua sampai gak sekali dgn penyanyi marhaban. Penyanyi kew? Lepas habis doa mcm biase la makan la pe lagi kan. Ha.... waktu nie semua dah habis makan jadi kene basuh pinggan mangkuk yg memang bertinngkat macam klcc n besiap la menempah batu nissan kepada siapa yg mencucinya. Tiba2 ada dua orang jiran Mak long i nie cakap kuat2 diaorang nak basuh pinggan. Dia orang cakap kaum keluarga dah masak biarlah kami yg makan nie membasuh pinggan. Sampai ada yg tgok dia orang. Harus ke nak canang kepada orang ramai mcm tu. Teruk gila. My mum lak cakap eh x yah la biar keluarga kami yg basuh. Berdesing telinga i bila my mum bagi muka kat diaorang. I pun cakap la x pe mak orang tgah rajin biarkan jgn dilarang nati kita rugi. Terus dia orang tenung i macam nak telan n berbisik. Mengumpat i la tu pelagi i pun pergi kedepan ambil semua pinggan kotor hantar kat belakang bagi diaorang cuci. Pas tu kutip lagi pinggan mangkuk kat dapur lak. My mum ckp cukup la tu bila i nak angkat kawah n periuk belanga memasak. Diorang meluat n nak telan tgok i. Haahaha sape suruh cari pasal dgn i kalau x nak wat i leh wat la.... Kemudian biasa la dah siap semua benda kami bagi la makanan yg dibungkus untuk mereka bawa pulang x pe la i x kisah dia orang penat jadi sedekah la. Lagi pun ini tradisi katakan. Tapi ada dua orang perempuan lain yg Allah ciptakan nie muka x malu tau tak. Seorang nie makcik tua yg ala2 dress up mcm mak datin segala n make up tebal macam 3 inci. Dia suruh orang ramai x kira tua n muda panggil dia KAK AN. OMG plezzz la ok. Dia nie tapau makanan nak bawak balik macam orang ramai anak ok. Dengan bubur madu lebah sampai dua bekas pulut n rendang, bihun goreng lagi. E.... tolong la pikir orang yg kat belakang yg belum makan lagi. Pikir la kaum keluarga org yg wat kenduri nie dah makan k tak. Kemudian ditambah lagi satu geng iaitu kakak ipar Mak long I nie. Dia lagi la makanan dia hidang untuk anak menantu dia je orang lain dia x hirau. Pas tu kan dia pun sama tapau makanan nak bawak balik bykl gla. Sampai bihun tgal sikit sedangkan kami x makan lagi. Pas tu dia tambah lagi. Yaallah kenduri rumah orang kot kalau nak amik bawak balik ingat2 la orang lain. sikit2 sudah la. Bayangkan i tepaksa tipu diorang yg i dah makan bila tgok laku diaorang nie. Ingat jagalah tingkah laku semasa kenduri rumah orang itu je. Jaga maruah diri anda orang mula2 memerhati pas tu diaorang akan canang satu kg. Waktu nie nasi dah jadi bubur dah x da guna nak menyesal.

*Ini dia ganbar yg sempat i tangkap


Periuk belanga yg sepatutnya i bg makcik teruk tu basuh


Semasa sesi marhaban


Bubur madu lebah kegemaran ku


Letop x dia punya buaian n hiasannya


Sesi marhaban 2

4 ulasan:

Anysz berkata...

hahaha selalu sgt mende mcm ni blaku
kdg2 mcm vavik je perangai

Lea Shariff berkata...

ahhaha..
confirm laaa diorang mengata masa ko bg pinggan mangkuk suh basuh.
ahhaa!

mmg kekadang yg mulut laserr ni kene bg skolah sikit.

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

tau pun bengang gla ok
tapi x pe la
janji dapat bubur anak lebah
bukan madu lebah
hahaha

pijjie_masscom_uitm_melaka08 berkata...

tau pun lea
memang diaorg suka ngumpat menyampah sangat